teisipäev, 19. august 2008

Crocs – maitsetuse lipulaev



Kui Crocs 2004 aktsiaemissiooni läbi viis, oli see üks jalatsitööstuse edukamaid. Toote enese edugi oli olnud sensatsiooniline. Olgugi, et algselt purjetajatele loodud toode, osutus Crocs ka mugavaks peenravahel askeldades. Ja mitte ainult. Inimesed tormasid kaunad jalas tänavatele, medpersonal võttis need kasutusele haiglates ja korraks juba tundus, et jalatsidisain on muutunud ajalooks. Kohati võis tänavapildis täheldada uudset õõtsumist – poroloonist lahtise kannaga jalanõudest tekitatud käimisrütmi.

Ühtäkki selgus, et Crocsist on saanud staatusesümbol, ent samas oli ilmne, et seda staatust ei tahagi keegi niiväga omada – kes see siis sooviks end defineerida stiilitu konformse lumpenina.

Jälgisin Crocsikandjaid suvel Itaalias. Need olid valdavas osas turistid ning kohvikutest-restoranidest, kus laudade all paistsid roosad plätud tasus eemale hoida – tegu oli enamasti üsna asjatute turistimenüüd serveerivate kohtadega.

Vaatasin Crocsi-inimesi ka Rootsis. Paljuski immigrandid, kellede jaoks kohalik kultuurikontekst erilist rolli ei oma.

Rootsis sai Crocs eriti vastiku tagasilöögi osaliseks. Nende jalanõude imeline võime olla elektriisolaatorid lubab koguda tõeliselt jõulistes kogustes staatilist elektrit. Kui ühes Rootsi haiglas tuvastati, et mõnedki aparaadid lülitusid Crocsi-inimestelt saadud surakate tõttu välja, keelati seal nende kaunade kasutamine. Crocs võib tappa …

Tänavu kevadel koliti Crocsi tootmine Kanadast Mehhikosse ja 600 kanadalast jäi tööta. Samal ajal jõudsid need kaunad ka meie poodidesse ning kallivõitu švamme hakkas müüma isegi Tallinna Kaubamaja.

Nüüd pasundavad mõned meie online uudistekanalid „Moehitt sügiseks – Krokokingad“. Meeldiv võimalus püsida maitsetuna ka külmade ilmade saabudes – pista vaid jalga vooderdatud švammid.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Täpsustuseks - Crocside valik ei piirdu ainult kaunadega vaid laieneb ka näiteks mõnusate suviste plätudeni. Ise kannan neid ja ülimalt rahul - paremaid plätusid pole näinud

KuriUss ütles ...

Plätud lähevad rahulikult samasse kategooriasse, kuhu kaunadki. Ikka maitsetud, ent samamoodi funktsionaalsed.

Ega neil kaunadel ka häda ei ole, ent küsimus on, kus neid kantakse. Aiamaal on nad ikka päris tõhusad.

Anonüümne ütles ...

Mina kannan musta värvi ja naiselikumat varianti neist plätudest...ja paremat ei tea soovida oma jalgadele...mis suures osas seisvat tööd taluma peavad. Aga mulle nende esteetika ka meeldib. Suurem osa kontsakingi on palju tobedamad ju... Mis ei meeldi on see liigne värvikirevus, kuigi laste jalas päris armas vahest. Aga staatusesümbol? ärge ajage naerma.... Nojah, eestis võibolla küll. Ei ole kursis.
P

Kati ütles ...

100% nõus- koledamaid jalavarje ma näinud pole. Väide, et nad on nii-nii mugavad ei kaalu minu jaoks siiski üles seda, et tegu on jõletistega.

Ti:a ütles ...

viimase aja poleemika muul maal oli ka see ,et keegi oli crocsidega elevaatori vahele jäänud ja nõuab nüüd valmistajalt palju raha... eh, nagu muude kingadega ei jääks...

croksidel on ka oma mood. siin Soomemaal müüakse croksiaukidesse kaunistusi. oh õudust, oh õudust!!!
mulle ka crokc ei meeldi, kusjuures ma ei teagi, mis mul täpselt nende vastu on. olen isegi kunagi öelnud, et kui te mu jalas crockse näete, siis saatke mind "mielentilatutkimukseen" :)
minu arust on need aiaplätud, mitte linnas käimiseks. Ja lastele ei soovitaks neid üldse, rühi ja kõnnaku pärast

Anonüümne ütles ...

ja sinu jõuetu sisin ei muuda siin midagi - inimesed kannavad ikka seda, mis mugavam on.
sinu arvamust ei küsi siin keegi.
ja läheb veidi aega mööda, siis leiavad ka sinusugused vingujatest 'esteedid' ja 'moeteadlikud' - et tegelikult ju pole neil plätudel häda midagi!

KuriUss ütles ...

Kati,

Ma olen näinud veel koledamaid jalavarjusid. Enamik jooksjalanõudest spordipoe riiulitel on veel jubedamad. Ometi on ka nood samavõrd funktsionaalsed kui Crocsid. Iga asi omal kohal ja omas funktsioonis ning siis pole esteetika sedavõrd määrav. Hea maitse ja esteetika ei ole tingimata üks ja sama.


Tiiauspaikka,

Mina ka lastele ei soovitaks. Mulle meeldib, kui mu tütar saab vajadusel ka mõne jooksusammu teha ja ei ole seejuures piiratud jalanõu iseärasustest, aga peenart rohima läheks ma Crocsidega hea meelega.


Anonymus 1,

Staatusesümboleid on erinevaid. Mäletad Dumas’s musketäridelugudest õlale põletatud häbimärki – ka too on staatusesümbol. Iseasi, kes sellist tahab kanda.


Anonymus2,

Muuhulgas on minu arvamus minu omas blogis vaieldamatu dominant ja siin ei kooserda keegi Crocsides ringi.
Seejuures pole neil plätudel tõepoolest häda midagi – tegu on lihtsalt plätudega ja matsirahvale ongi sellised igas olukorras õigeks jalanõuks. Kanna neid presidendi vastuvõtul ja sära.

Anonüümne ütles ...

Ka mina olen täielik Crocksi-vastane ega mõista, miks need nii populaarsed on. Eriti lapsele ei tõuse käsi kuidagi mingeid kumminätakaid palja jala peale panema, ma pakun, et jalg hakkab seal sees higistama ja joosta nendega ka ei saa, mis on laste jaoks oluline liikumisviis.

Aga õuduste tipp oli näha neidsamu jubetisi Marko Matvere jalas, kui ta pulma (!) esinema tuli. Õnneks polnud oma pulm...

KuriUss ütles ...

hei sinusukk,

Matvere on ju paras meremees ka. Crocsidki on algselt purjekingadeks kavandatud.

Aga lõpuks – ega ühe merekaru maitse ei saagi väga lihvitud olla - kujuta nüüd ette lakutud pede-matveret. No ei töötaks.

Talle võiks ju andeks anda selle apsaka?

Anonüümne ütles ...

hehe, kallid inimesed, esiteks on lastele need väga mugavad ja üldjuhul laste lemmikud ! mina osaks iga kell oma lapsele ;) 'igaljuhul loomulikult on teatud kohad kus neid kanda, peole ja linna jah nendega ei kipu, leian et lastele ja vanematele inimestele need peerfid.
ja need jalanõud tõesti eipiirdu ainult nende klassikalistega, on saapaid, plätusid, tavalisi kinniseid kingi ja ka nn sneakersid

Anonüümne ütles ...

vabandust, tundsin vajadust sõnavõtuks. siin näivad rääkivat inimesed, kes pole elu sees ühtegi crocsi (ka ilusa disainiga - ja neid on nüüd ikka päris usinalt tootma hakatud) jalga pannud. esiteks on crocsi materjali tehnoloogia selline, et see ei kahjusta mitte kuidagi mitte kellegi rühti. materjal võtab omaniku jala järgi kuju, ent ei vaju ära. need on ideaalsed seisva töö jaoks ja veelgi ideaalsemad lastele. hoiataks siiski vuhvel-crocside eest, mida meie maal päris ohtralt leidub. sellised teadmatud inimesed nagu austet sõnavõtja võib päris crocside pähe tõesti vuhvlid osta ja siis on kuri karjas. ja neid vuhvleid kandsid ilmselt ka Sinu Rootsi immigrandid, kuna originaalcrocsid on nii kallid, et need inimesed taolisi küll osta ei jõua. teiseks, crocsis jalg ei higista, olgu siinkohal väljavõte KKK-st crocs.eu lehelt:

What material are Crocs™ made of?

The material is called Proprietary Closed Cell Resin (PCCR) which is NEITHER plastic NOR rubber. PCCR is closed cell in nature and anti-microbial, which virtually eliminates odour.

jah, auguliste crocsidega linna vahele patseerima ei läheks, kuid mida arvad sellistest? : http://www.crocs.eu/on/demandware.store/Sites-crocs_eu-Site/en_ES/Search-Show?q=skylar
tunduvad ju päris ilusad või mis? annavad tänapäevase baleriinikinga mõõdu välja, pluss on vastupidavad ning mugavad. ma arvan, et Sa nõustuksid minuga, kui ühe päeva nendega käia saaksid.
mingist staatusest pole mõtet rääkida. inimesed on ka natukene sügavamad, kui on sinu pealiskaudne mõtlemine. usuksid Sa, et kõigile tõepoolest ei lähe mood korda ja nad panevad jalga seda, mis on kehale hea ja mugav? Sa vist ei aktsepteeri selliseid inimesi absoluutselt? aga ei saa seda Sulle ka ette heita, ela oma õunaussimaailmas edasi ja pritsi tatti, kellele tahad ja palju tahad. Sinu hääl jääb hüüdjaks kõrbes, kuna tõepoolest - mitte kedagi ei huvita Su arvamus.
iseenesest oli Su blogipostitus huvitavalt kirjutatud, küll mõne kirjaveaga. au Sulle selle eest. ja ilmselt seisad Sa ka oma arvamuse eest kiivalt ning järeleandmatult. au Sulle ka selle eest. aga seniks - ilusat crocsivaba päeva Sulle :)

ps. ma ei ole crocsi maaletooja, vaid inimene, kes hindab crocsi toodangut ning mugavust.