neljapäev, 28. detsember 2006

Lumi Hell ...


... on Viru keskuse uue talvereklaami slogan.

Ühelt poolt ilus teostus – helge, ent noortepärane. Viru keskuse turundustiim oli agentuuri tööga kindlasti järjekordselt rahul ja seni on neil tõepoolest olnud ka põhjust olla. Natuke provokatiivsed reklaamid, alati stiilsed. Maitsekad.

Pealtnäha ka nüüd. Ent kui tähelepanelikult vaadata siis torkavad silma mõned ebakõlad. Saatanat kujutava zestiga käsi, viisnurgad tuntud satanismi sümbolitena.
Ma tean, et mõned tahavad siinkohal vastu vaielda. Lihtsalt rokilik stilistika. Ent ka raskema muusika vallas on satanismiteema olnud alati in.

Veel tähelepanelikumad ütlevad, et vaid tagurpidi viisnurk on satanismi sümbol. Võibolla ütlevad nad ka, et sarvemärgil ja sarvemärgil on vahe – me ei näe ju sõrmede asetust peopesas.
Ent slogan paneb asja paika. Viidates lisaks eelnevalt kirjeldatud atribuutikale põrgule (lumi hell), ei jäta reklaami loojad tõlgenduste osas suuremat kahtlust.

Ehk on tegu rumala inimese irooniaga? Vaevalt, et keegi ühelt reklaamikunstnikult sügavamat kultuuritunnetust ootabki. No tellijapoolne tase võiks ju siiski veidi kõrgem olla?

Võta kuidas tahad, on jõuluajal, mis kristlikus maailmaruumis (kuhu me ju jõule tähistades vast ikka kuulume) tähendab ühte aasta helgemat ja ilusamat hetke, sellise reklaami ülespanek kergel öeldes kohatu ja nõme. Mõneski riigis tooks selline samm kaasa kaubanduskeskuse käivete radikaalse languse.

Muidugi väidavad nüüd paljud, et mis kristlus, me tähistame lihtsalt kokakoolakontserni turundusraamistikus pööripäeva – eestlased on ju paganad ja selliseid reklaame me peamegi tegema.

Päris nii see ka ei ole. Jõin kord ühe läti satanistiga öö läbi viina. Oli teine lõpuks sama tüütu kui kõiki pöörata üritavad jehoovatunnistajad. Sedavõrd sain selgeks, et nad on ikka tõsiusklikud ja paraku lähtuvad nad omal äraspidisel moel just kristlikust traditsioonist.

Et ka tõsisel maausulisel oleks põhjust satanism kenasti pikalt saata. Nii nagu ka korralikumad ja vähemkorralikumad kristlased seda kindlasti teevad.

Kommentaare ei ole: