pühapäev, 9. august 2009

Surev Nõva vald ...

... on üks paljudest, mis oma eksistentsi ülalpidamisega hakkama ei saa.

Postimehes võtab sõna üks vallaametnik, kes uhkelt teatab, et ühinemisi naabervaldadega ei tule:
http://www.e24.ee/?id=150454

Valus tõdemus sureva valla ühelt juhtpersoonilt. Enne läheme hauda, kui ühineme. Arengukavast saab lugeda, et kalmistu munitsipaliseerimisega juba tegeletakse. Ju siis on siht tõesti paigas.

20% kuludest vallavalitsuse ja volikogu ülalpidamisele, kool lonkab kõiki jalgu, aga ilmtingimata on vaja seda praeguses mahus avatuna hoida selle asemel, et moodustada lasteaed algkool, kust lapsed saaks minna edasi suurema õpilastearvu ja võimalustega põhikooli. Tulemuseks on pooletoobised Nõvakad, kelle kõrval legendaarselt keerulise geneetilise taustaga Prangli saare elanikud on tõelised vaimuhiiglased.
Hariduskulude osakaal 8 millises eelarves on praegu 40%. Kujutage ette, mis sealt üldse üle jääb. Samas on kindlasti veel metsikuma eelarvestruktuuriga valdasid.
Väärt lugemismaterjal on ka arengukava aastateks 2007-2017, kus sissejuhatuses küll räägitakse koostööst naabervaldadega, aga sisus pole sellest igaks juhuks midagi konkreetset (http://www.novavald.ee/docs/Nova_arengukava.pdf).

Hirmus kahju Nõvast. Nii kaunis kant, aga sedavõrd õnnetu. Kindlasti on haldureform rõve ja tekitab muuhulgas uusi probleeme, aga loota sellele, et praegused vallad ise suudavad edasi minna pole vist ka mõtet.

Kommentaare ei ole: